18.4.2009
Kirjasin vähän juttuja täällä, mitä en oo ennen nähny/mihin ei törmää Suomessa. Suurin osa, ravintolassa kun oon töissä(nojoo ja muuten vaan syöppö ;) ), ruokaan ja juomaan liittyviä:
- Wein gespritzt = viiniä ja vettä sekasin. Hyhhei, miten semmosta voi juoda? Usein ihmiset semmosta silti tilaa.
- Radler taas on olutta ja limua sekasin. Spritella jatkettu olut on täällä mailman tavallisin asia.. ..ja itseasiassa tosi hyvää.
- Täkäläisistä jälkkäreistä mulle ihan uusia on ainakin "Germknödelit", jotka on melkein kun raakoja, luumuhillotäytteisiä sämpylöitä ja "Kaiserschmarren", joka on käytännössä makeeta munakasta.
- Glühwein, joka on melkeen sama, kun Suomen glögi, elikäs kuumaa viiniä. Täälä juoma ei kummiskaan oo mikään joulu-, vaan talvijuoma.
- Rattrakit, eli lumikissat, ne rinteenvalmisteluautot. Varmaan semmosilla Suomenkin laskettelurinteet litteiksi ajelevat, enpä vaan oo koskaan ite semmosta vehjettä ennen nähny.
- Älytön pomo-on-kuningas -ajattelu. Disneyllä toiminta oli vähän saman suuntasta, mutta kotomaassa en koskaan vois kuvitella, että ammatillisessa hierarkiassa ylempänäoleva sylkis sillai alaistensa niskaan, kun täällä. Itekin oon joutunu peseen pomon pyykkejä vapaa-ajallani.. ..eikä se edes kiittäny.
- Apfelgespritzt = vettä ja omenamehua suhteessa 50/50. Kaiken ne täällä laimentaa vedellä. Pilalla sekin omenamehu.. ;)
- Almdudler on yrttilimua ja superhyvää
- RedBullia mydään täällä metallisissa pulloissa. Marketin hyllystä löytyy myös valmis sekotus RedBullia ja Colaa.. ..ei mitään erityisen herkkua.
- Se valtaisa ApresSki, johon kylillä törmää ja joka ei kuulemma edes oo mitään verrattuna inasen isompien kaupunkien ympärille kehittyneiden hiihtokeskusten iltaelämään. Joka tapauksessa joka iikka seisoo baaripöydillä monot ja toppahousut jalassa ja osaa jokaisen varta vasten kyseessäolevan vuoden ApresSki-juhlintaan tehdyn kappaleen ulkoa. Kappaleista mainittakoon senniminen kuin "Wir haben Serfaus überlebt" (saks. selviydyimme Serfauksesta hengissä)
- Juomarahakulttuuri. Kuinkahan useesti mua pidettiin alkukaudesta pihinä sikana, kun en ymmärtäny, että jotain juomarahaakin kuuluu antaa. Nää saattaa ravintola-alalla saada juomarahaa satoja euroja päivässä.
- Se mieletön huomaavaisuus, mistä oon ennenkin kirjottanu. Ruokasaliin tullessa ei saa unohtaa toivottaa hyvää ruokahalua. Näiden versio "Guten Appetit":sta kuuluu "Mahlzeit!"
- Fashing. Eli se näiden vappu jossain maaliskuun loppupuolella, jolloin meillä oli naamiaiset. Ikävä kyllä mulla ei oo mitään havaintoo, mihin juhla liittyy, eikä sillä oo mitään vastinetta Suomessa.
- Hullu rommin kulutus ja kaiken pilaaminen rommilla. Kaakaon seassa rommi on ihan ehdoton, mutta eipä ole tavatonta sitä humpsauttaa teen tai glühweinin sekaan. Tee rommilla on nimeltään Jagatee ja rommikaakao Lumumba.
- Boten Annan saattaa täällä ApresSki-humun seasta kuulla saksaksi.. ..kukahan senkin keksi kääntää.
- Autojen rekkarit aiheuttaa loputtomasti riemua. Saksan ja Itävallan autot kun on rekisteröity niin, että rekisterinumero sisältää rekisteröintikaupungin tunnuksen. Hampurista kotosin olevat jaksaa varmasti useemman minuutin hihkua, mikäli täällä näkevät Hampurin tunnuksella varustetun rekisterinumeron
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
1 comment:
Servus!
Itse opiskelen tän vuoden Grazissa, ja mulle on selvinny mikä se Fasching on!
Fasching eli karnevaalit on katolisissa maissa vastine suomalaiselle laskiaiselle. Asiaan kuuluu naamiaisia ja juhlintaa, ennen kuin alkaa paaston aika.
Kiva että oot päässy laskettelemaan! Mulle ei ainakaan riitä enää Suomen rinteet, kun oon päässy nauttimaan ihanista Alpeista ;)
Ulle
Post a Comment